Mijn mentale batterij loopt leeg

28 april 2020

Het was de derde mail die zo begon, en het is nog maar maandag: “ja, sorry voor het last minute cancellen van onze afspraak, maar met corona is het al zo hectisch geweest: klanten zeggen af, ze veranderen compleet van gedachten of willen nu toch dringend ergens werk van maken, dus moet ik schuiven met onze afspraak, het is een hele puzzel met al die verschuivingen.” Omdat het met mijn agenda momenteel niet anders is, maak ik er geen probleem van. Bizarre tijden zorgen voor bizarre effecten, zo blijkt.

Mentale bron van energie

Maar heel eerlijk, ik word er toch een beetje gek van. En omdat we met z’n allen thuis zijn, kan ik bovendien elk moment ‘overvallen’ worden tijdens een online meeting of training, met een vraag over wiskunde of spelling, een melding dat het gelukt is om Frans te oefenen, een smartschool app die niet werkt of een ‘online chat met de juf’ waarop mijn puber maar niet ingelogd geraakt, een wijziging van de plannen omdat er nog een online meeting tussen geschoven komt bij mij of mijn man en dan het besef dat er geen brood meer in huis en het ondertussen 13 uur is, en mijn kinderen voor de tweede keer gevraagd hebben wat we gaan eten. Ik heb het gevoel doorheen de dag dat ik ‘geleefd word’ ipv zelf aan het stuur te zitten.

Daarbij komt dat het soort werk voor mij niet het meest energiegevende werk is. Ik merk bij mezelf, en ook bij collega’s die nu al enige tijd thuis zitten zonder werk of voornamelijk aan het telewerken zijn, dat het niet evident is om de motivatie hoog te houden en jezelf te blijven uitdagen (als het voor ons als volwassenen al een uitdaging is, hoe is het dan voor onze kinderen die nu op pure zelfmotivatie aan de slag moeten blijven voor hun schoolwerk?)

Kort samengevat, mijn mentale batterij lekt de hele dag door.

Mentale Bron

 1. plannen
 2. organiseren
 3. werken aan lange termijn doelstellingen

Onze mentale energie is de bron die we gebruiken om ons leven te organiseren en onze aandacht ergens op te richten, te werken aan onze lange termijn doelen, te visualiseren en te reflecteren. Deze bron van energie loopt leeg, wanneer we geen ‘controle’ ervaren, we zelf niet aan het stuur zitten bij het plannen en realiseren van onze doelstelling. We handelen alleen maar reactief ipv proactief. En laat dat nu net een belangrijke waarde zijn voor mij (en voor vele zelfstandigen samen met mij): zelf aan het stuur zitten, zelf bepalen, werken aan het realiseren van doelen, etc… en wanneer dat niet goed meer lukt… stroomt de energie weg.

Miracle Mornings

Om toch structuur te houden in mijn dag en agenda, begin ik de dag met tijd voor mezelf – voor mijn miracle mornings (zoals jullie ondertussen weten, ben ik grote fan van de miracle mornings, ik ben dan ook een echt ochtendmens.)

✅ Ik houd de routine en structuur van vroeg opstaan erin

✅ Ik neem die tijd om te werken aan mezelf en aan mijn lange termijn doelen.

✅ lezen en

✅ schrijven

In ‘normale’ omstandigheden lukt het me niet om elke ochtend tijd te nemen voor rituelen zoals lezen, schrijven en werken aan de lange termijn omdat ik mij moet verplaatsen richting klanten. Dat ik dit nu elke dag kan, is natuurlijk een leuk cadeautje, maar ook broodnodig om mijn mentale bron van energie gevoed te houden, gezien ik over de rest van mijn dag weinig controle ervaar.

Hoe pak je het aan om je mentale bron van energie hoog te houden?

Praktische tips voor meer mentale energie!

 • Plan bewust tijd in voor jouw persoonlijke en professionele doelstellingen.
 • Zeker in deze coronatijd, maak een dagplanning op samen met je gezin: voor de kinderen geeft het houvast en structuur, voor jouzelf zorgt het ervoor dat je niet achter je PC blijft plakken van s’morgens tot s’avonds, wat weleens gebeurt bij thuiswerkers.
 • Identificeer jouw top 3 prioriteiten voor die dag en werk ze af.
 • Bepaal het doel van elke activiteit alvorens elke activiteit te doen (misschien kom je tot de conclusie dat je ze dan kan schrappen)
 • Stop met mail Ping-Pong gedurende heel de dag. Blokkeer tijd om e-mails weg te werken en werk vervolgens aan andere doelstellingen
 • Lees een boek om je geest te voeden
 • Bereid je mentaal voor voor de belangrijkste events van de komende weken.
 • Bouw ook reflectietijd in in je agenda (wanneer heb jij je jouw beste ideeën? Inderdaad wanneer je wat afstand kan nemen en kan overschouwen)
 • Waar ben je goed in op het werk? Ga op zoek naar die activiteiten die jou energie geven en werk er bewust aan om hier meer van te kunnen doen.
 • Delegeer wat energie kost aan collega’s, je leidinggevende… die hier wel goed in zijn en energie aan over houden en ondersteun elkaar hierin. Of bouw hulpbronnen in om er toch nog iets leuks van te maken, door er bijvoorbeeld een creatieve toets aan te geven of op een andere manier in te vullen zodat het voor jou wel werkt.
 • Zeg één keer per dag ‘nee’ tegen een verzoek van buitenaf en creëer hiermee tijd voor wat echt belangrijk is voor jou.
 • Gun jezelf elke dag ‘offline’ tijd

En nu is het aan jou!

Quick Scan van je mentale batterij!

 • Hoe is het met jouw mentale batterij van energie?
 • Is ze goed opgeladen? Of kan ze wat extra power gebruiken?
 • Kijk eens naar jouw agenda en jouw tijdsbesteding van de afgelopen 2 weken, zowel professioneel als privé. Kleur de activiteiten die jou energie geven groen, die jou energie kosten, rood.
 • Hoeveel tijd per dag spendeer je aan activiteiten die ‘moeten’, zaken die energie ‘kosten’ of aan zaken opgelegd door anderen hun agenda of door de hektiek van de dag? Hoeveel tijd spendeer je om je eigen ‘doelstellingen’ vorm te geven, je eigen batterijen op te laden en aan activiteiten die je energie geven?
 • Hoe is was dit voor corona en nu tijdens corona? Hoe wil je dat dit eruit ziet na corona?
 • Welke rituelen wil je (dagelijks) installeren voor meer mentale energie?

Aan de slag?

Wil je persoonlijke begeleiding om met meer energie in je werk en je leven te staan? Neem contact op en samen gaan we aan de slag.

Gezien de veiligheidsmaatregelen omtrent COVID19 kan dit ook online via zoom, teams, WhatsApp, FaceTime, etc…

Nog interessante blogposts voor jou…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.