Emotionele verbondenheid

6 mei 2020

De fysieke bron van energie zorgt voor onze hoeveelheid energie, de capaciteit waarover we beschikken. De mentale bron bepaalt onze focus en de emotionele bron geeft ons een gevoel van verbondenheid, wat belangrijk is voor ons algemeen psychisch welzijn en ons gevoel van een kwaliteitsvol leven. We worden hier vandaag in coronatijd behoorlijk op uitgedaagd op meerdere vlakken.

De emotionele bron van energie

Om op ons best te zijn, moeten we plezierige en positieve emoties ervaren: geluk, blijdschap, plezier, uitdaging, avontuur en opportuniteiten. Een belangrijke bron voor emotionele vernieuwing is het doen van activiteiten ‘just for fun’. De lockdown zorgt er echter voor dat we nu al enige tijd terug moeten plooien op onszelf. We (her)ontdekken hoe belangrijk ons gezin is en we spenderen meer quality time met onze naasten, wat deze bron van energie voedt. Aan de andere kant, missen we de ruimere sociale interactie, het doen van ontspannende en culturele activiteiten met vrienden en familie. Wanneer we daarnaast niet kunnen gaan werken of vooral van thuis werken, kan dit best een uitdaging zijn voor de sociale wezens onder ons, waardoor deze bron van energie begint te lekken.

Emotionele bron

quality time met:

 1. familie
 2. vrienden
 3. me-time

De emotionele bron van energie loopt bovendien leeg wanneer we regelmatig emoties ervaren die voortvloeien uit bedreiging en tekort zoals angst, frustratie, woede, en verdriet. Deze emoties hebben een sterk ‘toxic’ effect en worden vergezeld van het vrijkomen van stress hormonen, zoals cortisol.

Corona zorgt voor het ervaren van deze eerder negatieve emoties op meerdere domeinen in ons leven, al dan niet gelijktijdig:

 • Angst en onzekerheid omwille van het virus, om zelf ziek te worden of je familie
 • Verdriet en boosheid omwille van naaste familieleden die ziek zijn en misschien zelfs overleden, waarbij je mogelijks onvoldoende afscheid hebt kunnen nemen
 • Onzekerheid op professioneel vlak: heb ik straks nog een job?
 • Toegenomen spanningen, irritaties, druk binnen het gezin omwille van combinatie werk, preteaching en begeleiden van je kinderen hierin, de zorg voor naasten, het huishouden runnen, etc…
 • Gevoelens van eenzaamheid omwille van het missen van familie, vrienden, collega’s op het werk, etc…

En er is maar zoveel dat een mens aan kan in een korte tijdsspanne. De Life Event scale geeft je inzicht in hoe het ervaren traumatische gebeurtenissen in een relatief korte periode je meer risico geeft om letterlijk ziek te worden. Reden temeer om die positieve, fijne momenten van geluk, blijdschap en verbondenheid in te bouwen wanneer je je angstig, onzeker of verdrietig voelt.

Miracle Morning

Op emotioneel vlak, is het al uitdagend geweest: van een overvolle agenda, nog niet gehinderd door enige ‘social distance’, naar een lege agenda in een mum van tijd. Mijn vader die een verslavingsproblematiek had, zei vroeger: ik ben niet alleen verslaafd aan alcohol, maar ook aan het sociaal contact. Ik heb de afgelopen weken geleerd dat ik ook verslaafd ben.

‘Verslaafd’ aan het kunnen begeleiden face to face van klanten, de waardering ervaren van het voorthelpen van iemand die vast zit, die steun nodig heeft in zijn of haar proces of een spiegel. We hebben veel via teams, zoom en skype gewerkt en hoewel ik er ook de voordelen van ervaren heb, mis ik mijn klanten, het fysieke samen onderweg zijn, een vertrouwenspersoon kunnen zijn voor hen.

Dus om mijn emotionele bron van energie op te laden, begin ik de dag met de ondertussen bekende ‘miracle mornings’: Het is gewoonweg fantastische ‘me-time’ zo voor de rest van het gezin wakker wordt, de huiskamer met geluid gevuld wordt en de mails en telefoons beginnen binnen te stromen. Ik word oprecht gelukkig van de zon te zien opkomen, waarbij ze het groen in de natuur doet oplichten en de blaadjes aan de bomen doet schitteren. Van de vogels die je voorzien van een heus huiskamerconcert vanop het terras en van het opsnuiven van de ochtendlucht als een soort natuurlijk cafeïne shot om je fris en helder te maken voor de dag. Mijn persoonlijke ‘happy bubbel’, waarbij ik actief in een gevoel van dankbaarheid stap voor het feit dat mijn naasten en ik tot op heden gespaard zijn gebleven van de desastreuze gevolgen die corona kan hebben in je leven.
Zoals gezegd, kan ik er een boek over schrijven, ik beperk me voor nu tot nog wat praktische tips voor emotionele herbronning:

Praktische tips voor meer emotionele energie!

 • Bouw voor jezelf en je naasten voldoende positieve momenten in, zeker wanneer je diep getroffen bent door corona op vlak van gezondheid, op werkvlak of op andere domeinen in jouw leven. Momenten waarop je eens kan lachen en kan genieten van de kleine dingen.
 • Plan bewust elke dag ‘me time’ in volgens de voorschriften van ‘quarantine life’: sporten, wandelen, lezen, puzzelen, een bad nemen,… wat voor jou werkt.
 • Doe samen met je gezin de huishoudelijke taken, maak er iets leuks van ipv een ‘moeten’. Zo wordt huishouden een moment van quality time met familie ipv een bron van ergernis. Een opgeruimd en net huis, geeft bovendien mentale rust. Hetzelfde geldt voor de preteaching van je kinderen. Vul het in op een manier dat het voor jullie beiden een moment van klein geluk wordt ipv een moment van ‘grote’ irritatie

 

 • Beschouw je emoties als boodschappers ipv ze te onderdrukken of jezelf te veroordelen dat je deze emoties ervaart. Het is perfect normaal dat je angst ervaart, je onzeker voelt of gefrustreerd. Door je emoties als boodschappers te herkennen, kan je je emotionele ‘spieren’ trainen. Luister ernaar, onderdruk ze niet, maar stel jezelf de vraag wat je hieruit kan leren over jezelf? Wat is de positieve intentie van de emotie? Wat wil de emotie jou vertellen en waar heb je naar te luisteren en te doen voor jezelf?
 • Beoefen ‘dankbaarheid’: sluit je dag af met voor jezelf te overlopen waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid is het beste medicijn voor gevoelens van boosheid en frustratie. Uit je dankbaarheid ook, je voedt hiermee de emotionele batterij van je naasten. En als leuk extraatje, wanneer jij meer waardering uit voor jouw omgeving, zal jouw omgeving jou positieve vibes terug sturen.
 • Tot slot, wees mild voor jezelf en voel je niet schuldig wanneer alles niet perfect verloopt. Het zijn nu eenmaal bizarre omstandigheden. Gun jezelf ruimte om ‘fouten’ te maken en niet de perfecte mama, papa, werknemer en huishoudman of vrouw te zijn.

En hoe is het met jouw emotionele batterij gesteld?

 

Quick scan van jouw emotionele batterij!

 • Kan je activiteiten doen ‘just for fun’? Kan je ‘me time’ inbouwen?
 • Hoe vul je het samen zijn met je gezin in? Heb je voldoende quality time samen, of maakt de combi thuiswerk en preteaching van de kids, het net extra zwaar om nog aandacht te geven aan quality time samen.
 • Mis je het sociale leven? Mis je familie en vrienden? Voel je je eerder eenzaam? Of slaag je erin hierop een andere manier invulling aan te geven?
 • Ervaar je voldoende positieve emoties van blijdschap en geluk? Of is deze coronatijd voor jou toch vooral een tijd van angst, onzekerheid en verdriet?
 • Ervaar je voldoende erkenning en waardering? Uit je waardering naar anderen, naar jouw huisgenoten?
 • Hoe is dit anders voor corona en nu tijdens corona? Hoe wil je dat dit eruit ziet na corona?

Aan de slag?

Wil je persoonlijke begeleiding om met meer energie in je werk en je leven te staan? Neem contact op en samen gaan we aan de slag.

Gezien de veiligheidsmaatregelen omtrent COVID19 kan dit ook online via zoom, teams, WhatsApp, FaceTime, etc…

Nog interessante blogposts voor jou…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.