Spirituele bron, jouw innerlijke reisgids

13 mei 2020

Velen worden zich pas bewust van hun spirituele energie, na het ervaren van een ‘trauma’ of impactvolle verandering in het leven. In die zin, is corona zo’n letterlijke en figuurlijke pauzeknop die tot het maken van een ‘innerlijke reis’ heeft aangezet, nu het reizen naar verre landen niet meer mag.

De spirituele bron van energie

De Spirituele energie zorgt voor een verbondenheid met je dieperliggende waarden. Het is de onderliggende kracht in alle dimensies van ons leven. Het zorgt voor passie, volhardendheid, toewijding, integriteit en eerlijkheid. De spirituele energie wordt gevoed door het balanceren tussen werken aan een doel dat verder reikt dan het dienen van je eigenbelang, maar steeds in respect met jezelf.

Deze batterij loopt leeg door de vele impulsen van de buitenwereld en de druk van onze omgeving waardoor we de essentie verliezen en vergeten: wie ben ik zelf? Door bewust te worden van jouw dieperliggende waarden, leer je de externe wereld te trotseren vanuit jouw innerlijk kompas. Je ontwikkelt een intern referentiekader aan de hand waarvan je die externe flow van impulsen leert structureren in wat belangrijk is en wat niet. Het alternatief voor het voeden van je spirituele energie, is ‘burn out in zicht’.

Spirituele bron

leven in lijn met dieperliggende waarden,
ervaring van zingeving, werken aan een doel wat verder reikt dan eigenbelang

Miracle Morning

Corona maakt ‘wakker’, letterlijk en figuurlijk. Bij kunnen dragen aan het groeiproces van anderen (orient for growth), de kern van mijn waarden, werd ‘on hold’ gezet. Je hierdoor nutteloos voelen, geen bijdrage kunnen leveren, heeft een impact op de andere domeinen in je leven, als mama, als partner, etc… De spirituele energie is de onderliggende ‘force’. Het geeft je drive, passie, volhardendheid en nu was het soms naar motivatie zoeken.

Wat me geholpen om voor mezelf zingeving te creëren, is elke ochtend ‘dagboekschrijven’: een schrijfsprintje van 10 minuutjes, wat in mij opkomt, zonder ‘filtering’, zonder nadenken, gewoon schrijven. Het geeft zoveel inzicht in wat er in je onderbewuste speelt en waar je iets mee te doen hebt. Anderzijds is het ook een geweldige oefening in jezelf toestaan de grootste onzin te schrijven zonder hoger liggend doel of druk om iets ‘inspirerend’ op papier te krijgen. Hoe heerlijk en bevrijdend, gewoon ‘zijn’ en ‘loslaten’.

Schrijven, samen met lezen en me laten voeden door anderen op spiritueel vlak, maakt mij creatief en geeft focus: een kleine portie geluk aan het begin van de dag.

Praktische tips voor meer emotionele energie!

  • Verlicht egoïsme, niet ik eerst, maar ‘ik ook’. Hiermee bedoel ik niet dat je alleen aan jezelf en je eigen behoeften moet denken, wel dat je telkens voor jezelf moet nagaan en voelen of het nog voor jou klopt. Soms gaan we zo ver over onze grenzen heen omdat we anderen niet willen teleurstellen dat we uiteindelijk onszelf diep teleurstellen. Er is niks verkeerd met het aangeven van een gezonde grens om er net met meer energie te kunnen zijn voor anderen.
  • Maak tijd voor een dagboek of een andere vorm van zelfreflectie om te onderzoeken of je werklijk nog op jouw pad aan het wandelen bent of eerder op andermans weg bent geraakt.
  • Doe vrijwilligerswerk, help een hulpbehoevende buur, doe iets voor iemand die het nodig heeft, zonder er iets voor terug te verlangen.
  • Beoefen yoga, mindfulness of mediteer, wat jij nodig hebt om het even stil te maken in jouw hoofd, om tot bij jouw hart en jouw innerlijk kompas te kunnen komen.

Quick scan van jouw spirituele batterij!

  • Hoe is het met jouw spirituele batterij van energie?
  • Is ze goed opgeladen? Of kan ze wat extra power gebruiken?
  • Doe je de dingen die je graag doet en die belangrijk zijn voor jou, die een uiting zijn van jouw belangrijke normen en waarden.
  • Kan je bijdragen tot zaken die een verschil maken in andermans leven of tot een groter maatschappelijk belang?
  • Of word je eerder ‘geleefd’ door externe druk: door zaken die ‘opgelegd’ worden vanuit de maatschappij of jouw omgeving, maar die je zelf niet als belangrijk ervaart.
  • Hoe is dit anders voor corona en nu tijdens corona? Hoe wil je dat dit eruit ziet na corona?

Aan de slag?

Wil je persoonlijke begeleiding om met meer energie in je werk en je leven te staan? Neem contact op en samen gaan we aan de slag.

Gezien de veiligheidsmaatregelen omtrent COVID19 kan dit ook online via zoom, teams, WhatsApp, FaceTime, etc…

Nog interessante blogposts voor jou…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.