Boost je energie in coronatijd

22 mei 2020

Afgelopen weken, hebben jullie kunnen kennis maken met de vier bronnen van energie: je fysieke, emotionele, mentale en spirituele bron van energie. In deze laatste blog, ontdek je hoe alles samenhangt om balans te vinden, op je best te kunnen blijven in deze bijzondere tijden en gelukkig te zijn. Heb je ondertussen de smaak te pakken? Je kan jouw persoonlijke gids voor meer energie in je werk en je leven gratis en vrijblijvend aanvragen, zodat je meteen aan de slag kan gaan.

Find balance, maximize results, enjoy life

Wat is nu vaak het probleem met onze energie? Een gebrek aan balans. We putten teveel uit één bron of een beperkt aantal bronnen en plegen roofbouw op de andere: bv op ons lichaam door slechte voeding, teveel alcohol, te weinig beweging, maw we verwaarlozen de fysieke bron van energie en nemen onze “gezondheid” als vanzelfsprekend. Of om de druk van de maatschappij aan te kunnen zetten we een ‘masker’ op, onderdrukken we onze gevoelens en gaan door, ook al zijn we emotioneel uitgeput. Je ‘kwetsbaar’ tonen, wordt gezien als een teken van zwakte. We kunnen maar optimaal functioneren en geluk ervaren, als we voldoende balans inbouwen en zorgen dat onze vier bronnen van energie opgeladen zijn.

BRON: ALTIJD SCHERP, TONY SCHWARTZ & JIM LOEHR

Train je ‘energiespieren’

Je kan elke bron van energie trainen, zoals je je spieren traint door dagelijkse rituelen die zorgen voor een fysieke, mentale, emotionele en spirituele workout. Je wordt er sterker door en ontwikkelt meer veerkracht. Het vraagt discipline, een schema of planning, een afspraak met jezelf en jouw omgeving om die ‘spieren’ te trainen en je bronnen van energie te vullen net zolang tot het ingebakken gedrag is en onderdeel geworden is van je dagelijkse routines, zoals je tanden poetsen. In de vorige blogs vond je heel wat praktische tips, die je kan installeren als een dagelijks ritueel, tijdens en na corona om in balans te blijven en stress te voorkomen.

Toch lukt het in de praktijk niet altijd om onze ‘spieren’ te trainen.

Wat houdt ons tegen om werkelijk balans te vinden, op ons best en gelukkig te zijn?

Onze innerlijke stem

Laatst gaf ik een webinar, waarbij de deelnemers moesten aanduiden wat de grootste stressbronnen waren voor hen: de collega’s, het team, de organisatie, het verkeer, etc… Met stip op nummer één stond ‘mijn eigen gedachten’. We creëren onze eigen werkelijkheid met onze gedachten, met onze innerlijke stem die verhalen vertelt die we belangrijker vinden dan de realiteit. Ze resulteren in ‘negatieve gewoonten’. Deze verhalen blokkeren onze persoonlijke groei, maken slachtoffers van onszelf, nemen ons engagement weg en houden ons weg van zingeving, balans en geluk.

Wij hebben allemaal zo’n verhalen. Hoe klinkt jouw verhaal?

  • ‘Ik kan niet anders dan zo hard werken, mijn baas verwacht dit van mij, anders verlies ik mijn job. Dat het ten koste gaat van de tijd die ik met mijn familie kan doorbrengen, dat moeten ze maar begrijpen, het is tenslotte voor hen dat ik het doe’.
  • ‘Ik heb geen tijd om te sporten, ik moet eerst alle klussen thuis doen, nadien ben ik zo moe dat ik gewoon in de zetel wil zitten en tv kijken’…
  • ‘Als ik tijd voor mezelf inplan voor een lange wandeling, een warm bad, heerlijk bijkletsen met een vriendin, dan ben ik egoïstisch, dan denk ik teveel aan mezelf, ik moet er zijn voor mijn kinderen, mijn man, mijn ouders en niet zoveel aan mezelf denken’

De volledige waarheid is vaak positiever:

De positieve stem

  • ‘Ik werk heel hard en ik doe mijn werk ontzettend graag, maar ik hou mezelf voor de gek door te werken tot ik erbij neerval. Dat is een slechte keuze. Aandacht en energie geven aan mijn gezin zal vereisen van mezelf dat ik anders begin te denken en me te gedragen. Als ik doorga op de huidige manier, dan zal de sterke band die ik echt wil met mijn familie verloren gaan en dat is niet in lijn met hoe ik werkelijk wil leven en gezien worden.
  • ‘Wanneer ik eerst tijd zou nemen voor een wandeling na een lange werkdag of zou sporten, zou ik nadien terug meer energie hebben om die huishoudelijke klussen aan te pakken.’
  • ‘Wanneer ik dagelijks even ‘me time’ zou inplannen, zou dit mijn batterijen opladen, waardoor ik een nog betere mama en partner zou kunnen zijn. Ik zou met oprechte aandacht aanwezig kunnen zijn bij mijn gezin ipv te blijven hollen en proberen ‘goed te doen’ voor iedereen’.
Positieve verhalen geven invulling aan onze waarden, aan wat we belangrijk vinden in het leven, ze versterken ons engagement. Ze onthullen nieuwe mogelijkheden en ontlokken moedige beslissingen en acties.

Jouw acties, jouw dagelijkse rituelen en het effect dat je daarmee neerzet, geven jouw prioriteiten aan, niet wat je ‘zegt’ dat belangrijk is. Wil je een ander effect neerzetten in je leven voor jezelf en jouw omgeving, is een belangrijk startpunt, bewust worden van jouw spirituele energie.

Transformatie vanuit de spirituele energie

Wil je werkelijk verandering in je leven, wil je dagelijkse rituelen installeren met langdurig effect, vertrek dan vanuit je spirituele bron van energie en aligneer jouw andere energieën met die spirituele kracht:

BRON: ALTIJD SCHERP, TONY SCHWARTZ & JIM LOEHR

Stap 1:

Maak connectie met je dieperliggende waarden – jouw spirituele energie – ‘DE KRACHT’: 

❓Wat maakt het voor mij belangrijk om deze verandering te realiseren of om dit dagelijks ritueel te integreren in mijn leven?
❓Wat zijn de gevolgen op lange termijn om mijn huidig gedrag verder te zetten?
❓Is het sop de kool waard om dit te veranderen voor mezelf?

Door connectie te maken met je spirituele energie, creëer je momentum en ‘goesting’ om verandering te realiseren.

Stap 2:

Creëer energetisch alignment – richt jouw mentale energie en jouw gedachten op het doel- creëer FOCUS

Energie volgt onze gedachte, wat wil jij aandacht geven?
Where focus goes, energy flows – Tony Robbins
❓Richt je aandacht op het nieuwe gedrag, visualiseer hoe je dit in de praktijk brengt. Wat doet dit met jou?
❓Welke doelstellingen wil je eraan koppelen? En hoe vertaalt zich dit in een dagelijks realiseerbaar ritueel?

Stap 3:

Maak VERBINDING met je gevoel, voel jouw emotionele bron van energie.

❓Wat is het effect op jezelf en jouw omgeving van deze verandering in jouw leven?
❓Welk gevoel krijg je? Welke waarde wordt hiermee gerealiseerd?
❓Wat is de impact op de kwaliteit van je leven?
❓Welk ‘ankertje’ kan je gebruiken om terug te keren naar dit gevoel? De letterlijke knoop in je zakdoek op de moeilijke momenten om terug energie op te doen en je nieuwe gedrag ‘vol te houden’.

Stap 4:

Welke fysieke capaciteit heb je hiervoor nodig – jouw fysieke energie – de HOEVEELHEID energie

❓Welke negatieve gewoontes die nu tijd en energie vragen, heb je los te laten?
❓Wat dien je te veranderen in je fysieke rituelen om je doelen te realiseren: op tijd gaan slapen, vroeg opstaan, tijd maken om te sporten, te bewegen, etc…
❓Welke ruimte heb je te creëren voor jezelf om je doel te realiseren?

Heb je de smaak helemaal te pakken? Ben je klaar om erin te vliegen voor meer energie in je werk en je leven? Ga nu aan de slag met de persoonlijke gids voor meer energie:
Wil je persoonlijke begeleiding om met meer energie in je werk en je leven te staan? Neem contact op en samen gaan we aan de slag.
Gezien de veiligheidsmaatregelen omtrent COVID19 kan dit ook online via zoom, teams, WhatsApp, FaceTime, etc…

Extra leestips

Wil je meer lezen over hoe je energie in balans te houden? Mijn persoonlijke hulpbronnen en inspiratie:

Wil je meer lezen over de Miracle Mornings, lees het gelijknamig boek van Hal Elrod of bezoek de website www.miraclemorning.com.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van de de reeks blogs ‘boost je energie in coronatijd (en daarbuiten)’. Hopelijk heb je ervan genoten!

Sharing is caring

Inspireer anderen en deel jouw ultieme ‘self care tip’ of jouw persoonlijke energie boost in deze moeilijke tijden als reactie via Instagram of Facebook, want energie is ‘besmettelijk’, op een positieve manier in dit geval ?.

Nog interessante blogposts voor jou…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.