Corona effect 1: ‘shit happens’

26 maart 2020

Gisteren belde ik met een vriendin, we waren een beetje opgejaagd, hevig aan het vertellen over corona. We praten over niks anders meer, het behelst onze complete dagtaak, alles wat we doen (en niet meer mogen doen) staat in het teken van corona. Ook in mijn hoofd draait alles rond corona en broed ik al dagen op verschillende ‘inzichten’ die ik kwijt wil in een blog. Ik deel elke dag een stukje ‘corona’ effect, met een knipoog?.
Corona effect 1: ‘shit happens’

  Als er één ding is wat corona ons geleerd heeft, is dat de wereld snel kan veranderen: van een griepje ergens in China eind 2019 (we lachten nog met de mondmaskers die chinezen droegen) tot nog geen 3 maanden later, Maggie De Block die oproept: ‘blijf in uw kot’ en een nijpend tekort aan wc papier (én mondmaskers). Ik geef al jaren workshops change management voor leidinggevenden in verschillende organisaties, waarbij ik de snelheid van de veranderende wereld introduceer aan de hand van het filmpje ‘shift happens’. Het illustreert de snelheid van de globalisering en van de digitalisering en dat je maar beter voorbereid kan zijn op deze VUCA wereld. Corona is VUCA in het kwadraat:

  • Volatile: het begon in China eind 2019, en door zijn hoge besmettingsgraad, is het op 3 maanden tijd over heel de wereld actief.
  • Uncertain: er is nog niet veel over gekend en een vaccin is er nog niet.
  • Complex: er is heel wat tegenstrijdige informatie aanwezig in de media, alsook de te nemen maatregelen die verschillend worden toegepast in de verschillende landen. België opteert voor de ‘flatten the curve’ strategie, ons buurland Nederland gaat voor ‘collectieve immuniteit’.
  • Ambigu: het is gegaan van ‘ach het is maar een seizoensgriepje’ met milde klachten tot een zware longontsteking met worst case de dood tot gevolg.
   Met corona weet iedereen in een mum van tijd dat ‘shit can happen’ en je kan dan maar beter wc papier in huis hebben?
  Welke ‘shit’ heeft corona bij jou teweeggebracht? En hoe heeft dit jouw wereld op zijn kop gezet? Hoe ga je hiermee om? Wat doe jij om met de onzekerheden om te gaan en terug grip te krijgen op de gebeurtenissen?

  Nog interessante blogposts voor jou…

   

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.